søndag den 7. marts 2010

Stjernebageri taber krig på Christianshavn

Vi er nået til at skulle sætte punktum i den christianshavnske bagerkrig. Eller rettere burde vi måske sætte et udråbstegn, for resultatet er, hvad boulevardpressen nok ville kalde en chokafgørelse.
Uden den mindste tvivl udpegede de fire deltagere i Frokostbloggens fredspanel det tv-kendte og almindeligvis velansete Lagkagehuset som krigens taber.
Respekterer de krigsførende parter panelets afgørelse, er der således en revolution på vej på Christianshavns Torv, hvor Lagkagehuset så længe de facto havde monopol.

Her hos Frokostbloggen har vi svært ved at forestille os, at Lagkagehuset kan sidde fredspanelets klare udmelding overhørig. Ser man nærmere på afgørelsen, er der nemlig ikke meget at diskutere.

Frokostbloggens fire indbudte kagesmagere i fredspanelet vurderede hhv. Lagkagehuset og Holms Bageris udgaver af fire kagetyper: muffins med bær, træstammer, jordbærkager og den klassiske drømmekage. De i alt otte versioner blev smagt og vurderet én ad gangen, uden at panelmedlemmerne vidste, hvilken bager der stod bag det produkt, de var i færd med at sætte tænderne i. Kagerne blev bedømt på en skala fra 1 til 5 med den højeste værdi som den bedste, og parametrene var som følger: udseende, friskhed, konsistens, smag og en samlet, overordnet bedømmelse.

Og tallene - ja, de taler deres eget tydelige sprog. Lægger man paneldeltagernes overordnede vurderinger sammen, får Holms Bageri et pointgennemsnit på 2,88, mens Lagkagehuset er lige i nærheden af et halvt point efter med gennemsnittet 2,44.
Det er bemærkelsesværdige tal. Ikke blot sejrer opkomlingen tættest på Christianshavns Torv. Resultaterne viser også, at helhedsindtrykket af de to bageriers produkter end ikke kan løfte dem op til skalaens midte.

Går man længere ned i tallene, halter Lagkagehuset også et halvt point efter på de samlede gennemsnitskarakterer for parametrene konsistens, friskhed og smag. Kun hvad udseendet angår, er kendisbageriet tættere på konkurrenterne. Her ligger Holms på gennemsnittet 3,38, mens Lagkagehuset når 3,19.
Og sammenligner man vurderingerne af de enkelte kagetyper, løber Lagkagehuset kun af med sejren i jordbærkage-kategorien, hvor gennemsnitskarakteren 3,25 er nok til at slå Holms 3 point.

Meget symptomatisk for omvæltningen i magtforholdene på Christianshavn løb Holms Bageri med dagens største sejr. Det skete i muffin-kategorien, hvor Holms skovbærmuffin scorede en gennemsnitskarakter på fornuftige 3,5 point, mens Lagkagehusets blåbærmuffin kun ramte 2 point efter mistroiske kommentarer som "MARCIPANSMAG!?" fra S, mens K bistert sagde: "Mazarintærten har ringet. Den vil gerne have sin konsistens tilbage." L kunne blot konstatere, at blåbærmuffinen lignede "en sombrero med underligt sort udslæt" og i øvrigt var "sandkagens svar på en ørkenvandring".

Lige så trøstesløs tegner fremtiden nu for Lagkagehuset, der med al sandsynlighed må forlade Christianshavns Torv. Når det er sket, vil freden på ny kunne sænke sig over Christianshavn - og det vil forhåbentlig være slut med bagere, der sælger ikke videre store (eller gode) drømmekager til 64 kroner stykket. Med helhedsbedømmelsen 1,5 har Lagkagehusets fortolkning af sandkagen med den sprøde topping i al fald lidt et sviende nederlag.

Ingen kommentarer: