torsdag den 9. juli 2009

Familiefrokost efterlyses

Her på bloggen tager vi som bekendt helst afsæt i et godt, veltilberedt måltid, men for en gangs skyld vil vi gerne starte et andet sted. Nemlig på Statens Skadedyrslaboratorium. Her var P1-programmet Sproglaboratoriets vært, Christoffer Emil Bruun, nemlig på besøg sammen med litteraturforskeren og Kafka-eksperten Isak Winkel Holm.

Og så gik det helt galt. Litteraturforskeren kom til at sige, at Pia Kjærsgaard havde sagt, at de fremmede formerer sig som rotter, hvilket man ikke må sige, at hun har sagt, fordi det, hun i virkeligheden har sagt, er, at de formerer sig som kaniner, hvilket man derfor gerne må sige, at hun har sagt. Men det var altså ikke det, Winkel Holm sagde, og det gjorde DR's næstformand, Ole Hyltoft, så ked af det, at han bad DR om at bringe en rettelse. Den kunne Hyltoft heller ikke lide, så den forsvandt, ligesom det fejlagtige citat, og tilbage er blot en kryptisk kursivering.

At DR er ude på et skråplan, har andre og mindre forslugne kommentatorer allerede påpeget. En anden vinkel ligger til gengæld åben for bestikakrobater som os - en vinkel forankret i Isak Winkel Holms efternavn.
Litteraten sagde som bekendt noget grimt om noget grimt, Pia Kjærsgaard havde sagt. Hun er rundkredspædagogisk leder af et politisk parti, hvis folketingsgruppe rummer pastor Søren Krarup. Hans datter hedder Katrine, og hun er gift med Jonas. Han bærer efternavnet Winkel Holm, og det gør Katrine også.

På den ene side har vi altså en litteraturforsker, der øjensynligt har så svært ved at udstå Dansk Folkeparti, at han på landsdækkende radio citatforvansker Pia Kjærsgaard - og udløser stor vrede hos partiets repræsentant i DR's bestyrelse, Ole Hyltoft.
På den anden side har vi et andet bestyrelsesmedlem, Katrine Winkel Holm, som langt hen ad vejen deler Hyltofts syn på DR som et venstresnoet mediekompleks*, og som har familiemæssig tilknytning til Kjærsgaards parti.
Et eller andet sted mellem den ene og den anden side er der et bånd relateret til navnet Winkel Holm. Hvad forbindelsen helt eksakt er, kan vi ikke helt gennemskue, men Isak er i hvert fald Facebook-ven med Katrine og Jonas' børn.

Og her kommer vi til måltidet. For hvis nogen derude ved mere end os om disse familieforviklinger, er vi lutter øren - og i særdeleshed hvis vi kan få at vide, hvad der kommer på bordet til f.eks. en påskefrokost eller en grillaften i juli, når to yderpoler i den offentlige debat mødes for at hygge igennem. Må man servere kanin?


* = I P1-programmet Mennesker og medier tegnede Ole Hyltoft d. 19. juni dette portræt af et tvedelt Danmark:
»Vi, der har et livssyn, som måske grunder sig lidt på højskolesangen, landskampene og kulturtraditionen og mindre på, at jøderne er skyld i alverdens ulykker, og at globaliseringen er verdens lykke, og at Anders Fogh Rasmussen er en krigsforbryder - vi, der har det andet synspunkt... Vi, der har det syn, den danske kulturtradition, som ikke er noget underlødigt synspunkt, det er i høj grad et synspunkt med Grundtvig og med Oehlenschläger og med Gades musik og med nutidig dansk musik, og det er ikke noget bigot eller molboagtigt synspunkt - vi føler nok, når vi er i Danmarks Radio, at vi er lidt i fjendeland.«

Man har med andre ord antisemitiske tendenser, hvis man ikke betragter DR som en fjende?

Ingen kommentarer: